Footvolley Amsterdam

'Begonnen en nooit meer gestopt'

16.01.08

Footvolley Amsterdam laat zich zien. De komende tijd stellen de spelers zich voor en geven ze uitleg over hun drijfveren, dromen, hoogte- en dieptepunten. Rick van Dam trapt af.

Naam: Rick van Dam
Nickname: Rico, Rich
Geboortedatum: 03/11/1972
Geboorteplaats: Amsterdam
Footvolleyt sinds: 2003
Beroep:
Zelfstandig ondernemer
(eigenaar schoonmaakbedrijf)

Hoe heb je footvolley leren kennen?
Ik ben jaren geleden via de grote footvolleytoernooien rond de kerst in The Beach in Aalsmeer in contact gekomen met de sport. Vol bewondering keek ik naar spelers als Marco van Basten en John van ’t Schip. Zelf heb ik door de jaren heen verschillende sporten beoefend, zoals voetbal, vecht- en krachtsporten. Pas toen een aantal vrienden een keer ging footvolleyen, ben ik aangesloten en nooit meer gestopt.

Speel je veel tegenwoordig?
Ja, gemiddeld twee à drie keer in de week. Ik wil me graag verbeteren om aansluiting te krijgen bij de besten. Ooit hoop ik bij de top drie van Nederland te horen en mee te kunnen draaien bij internationale toernooien. Ik ben sinds kort zelfs begonnen in de sportschool met specifieke krachttraining om mijn sprongkracht te verbeteren. Ik heb schema’s overgenomen van de jongens die professioneel beachvolleybal spelen.

Hoe verslaafd ben je geraakt aan footvolley?
Op een schaal van 1 tot 10 zit ik op ongeveer 8. Maar het gaat niet ten koste van andere dingen, noem het een uit de hand gelopen hobby. Het spel zelf en de sociale contacten eromheen, vind ik erg leuk. Wel heb ik gemerkt dat de verhouding plezier/prestatie langzaam verschuift. Eerst was het ballen al leuk, nu wil ik – en de rest ook trouwens – steeds beter worden.

Wat voor soort speler ben je?
Ik denk dat ik redelijk allround ben en een goed loopvermogen heb. Aanvallend kan het beter en daar werk ik op de trainingen ook aan. Ik speel het liefst aan de rechterkant, al probeer ik beide benen te gebruiken. Sinds kort speel ik met Jordi van der Sluis.

Wie hebben de meeste indruk op je gemaakt?
Op You Tube heb ik filmpjes gezien van Bello en Marcelinho. Die twee Brazilianen zijn indrukwekkend. Ze zetten ballen met hun borst moeiteloos meters hoog op en springen tot ver boven het net. Ik ben in 2006 naar Brazilië geweest om in Natal te spelen en te kijken wat het geheim is van de Brazilianen. Het niveau is ontzettend hoog. Het viel me op dat de Brazilianen bereid zijn je dingen te leren. Ze vinden het echt leuk je beter te maken.

Wat zijn je beste resultaten?
Ik heb in 2007 Breda Open en het toernooi in het centrum van Amstelveen gewonnen. Bovendien heb ik aan drie internationale toernooien meegedaan: in Engeland, Oostenrijk en Frankrijk. Die ervaring was erg leuk. In totaal heb ik ongeveer twintig toernooien gespeeld. Mijn grootste tegenvaller was dat ik het internationale toernooi op de Grote Markt in Groningen moest missen omdat ik ziek was.

Welke weg moet het footvolley bewandelen om te groeien en beter te worden?
De jeugd ontbreekt een beetje, maar dat is lastig te veranderen. Voetbal is een grote concurrent. Als het seizoen stilligt, zouden er meer jonge spelers moeten aansluiten. Ook denk ik dat meer aandacht in de media een positief effect zou hebben. Footvolley is leuk om te doen en om naar te kijken. Met demo’s en clinics zouden we meer mensen warm kunnen maken. Met Footvolley Amsterdam zijn we daar ook druk mee bezig.


Rick in actie zien? Bekijk zijn skills
(gele broek, blauw shirt) op You Tube