Footvolley Amsterdam

Footvolley: vrijbuiters in het zand

13.07.11

Een stelletje vrijbuiters zijn het. Ze geven het vol trots toe, de footvolleyballers in het Stadshart van Amstelveen.

VRIJBUITERS IN HET ZAND
Door: Maarten Bax (sport Amstelveen)

“Er is geen bond, geen tuchtcommissie, niks. Het is zelfs zo dat we tijdens een toernooi nog wel eens de regels veranderen.”

Het is zondagmiddag (3 juli) als zo’n veertien teams met elkaar strijden. Er lopen wat bekende koppen rond zoals RKAVIC-verdediger Steffan van Leenen, de al jaren op het strand ballende ex-Nederlands kampioen karate Hans Nijman en ook Mark van Londen. Van Leenen heeft de grootste moeite zich op het zand staande te houden. Gemiddeld scoort hij met zijn maat slechts zes punten per game. “Maar footvolley is natuurlijk ook heel wat anders dan voetballen op een veld,” pareert Van Leenen terecht. “Ach, het maakt mij niet uit. Natuurlijk wil ik vooral winnen, maar het belangrijkste is genieten.”

Voor Van Londen is het een heel wat serieuzere ‘business’. Niet dat de footvolleyer er zijn brood mee verdient, maar toch. Hij traint de hele winter door en speelt het eigenlijk altijd wel een paar keer per week. “We ballen bij The Beach in Aalsmeer of in The Sand (Amsterdam, red.), Wijk aan Zee of bij strandpaviljoen Helder in Zandvoort. We zijn hier gelukkig rijkelijk bedeeld met strand en veldjes. Als je in het oosten van het land woont, heb je dikke pech.”

Lex Brouwer is producent bij de City Beach Tour. Ook hij beaamt dat de sport – weliswaar langzaam – groeiende is. “Er bestaan clubs in Amsterdam, Breda, Groningen, Den Helder enzovoorts. Niet dat dat allemaal professioneel georganiseerd is, maar de populariteit neemt wel toe. Het is een echte sport in wording. Vandaag staan hier ook veertien teams in het zand. Dat was ook gelijk het maximale die wij op de twee velden hier kwijt konden.”

Ook betaald voetballers – veldvoetballers dus – hebben zich al menigmaal aan het footvolley gewaagd. De meesten dropen gedesillussioneerd af. Niet vanwege de sport, wel vanwege de dikke nederlagen. Voetvolley speel je niet zomaar, daar moet flink voor getraind worden. Het is een vak apart. “Het is niet raar om drie, vier keer in de week te trainen,” aldus Brouwer. En, van Londen: “Het doel is natuurlijk de wereldtop, het niveau van de Brazilianen. Vorige maand nam er nog een Nederlands team deel aan het WK in dat land. Het haalde de laatste zestien, maar was daarna ook volstrekt kansloos. Ja, er is nog een lange, maar wel leuke weg te gaan.”